![](/img/containers/pliki/przepisy/leszcz-po-francusku/3d158c2269300d617278ad7fd337d3bf.jpg/a1ffceaaee67b070039c90917feac6e4.webp)
Typ dania
Przepis z kolekcji
Składniki
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Dzisiaj Moi Mili proponuję leszcza po francusku :-) Delikatne mięso ryby w bardzo francuskim sosie. Myślę, że będzie Wam smakowało :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/leszcz-po-francusku/1c7228c606b59e4c7d3fc6770c12672a.jpg/0dcda5fcda6c2b451e4ff54d26e23e37.webp)
Leszcz po francusku
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Oczyszczonego leszcza dobrze nasolić; tymczasem usztakować drobno jak makaron marchew, pietruszkę, kawałek selera i cebulę. Jarzynki te poddusić w maśle, potem podlać rosołem lub wodą i winem białem, następnie leszcza włożyć w te jarzyny, nakryć papierem grubo masłem wysmarowanym, potem pokrywą i dusić na wolnym ogniu 20-25 minut. Gdy ryba gotowa, wyjąć ją, a sos zaprawić łyżeczką mąki przesmażonej z masłem, wsypać szczyptę pieprzu i siekanej zielonej pietruszki, i sosem tym z jarzynkami polać rybę.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.