Przytrafiają Wam się dni, kiedy wymyślanie kolejnego obiadu to nie lada wyzwanie? Jeżeli tak, to mam dla Was coś cudownego i niezwykle prostego w wykonaniu :) Kotlety z piersi kurczaka w innej odsłonie i bardzo soczyste. Proponuję Ci podać je na puree z zielonego groszku. Szybki i łatwy w wykonaniu obiad.

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

Składniki

  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta do obsypania piersi
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szt jajek
  • 50 g masła
  • 400 g piersi kurczaka

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myję dokładnie, oczyszczam dokładnie i przecinam na pół, aby otrzymać dwa cieńsze filety. Każdy z nich osobno delikatnie rozbijam, solę, pieprzę i odstawiam na bok.
  2. Jajko wbijam do głębokiego talerza i dokładnie roztrzepuję. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą oraz mąkę i mieszam ze sobą.
  3. Masło tnę na kawałki. Kostka 3x3cm.
  4. Na środku piersi z kurczaka układam kawałki masła. Krawędź piersi smaruję delikatnie jajkiem i zamykam w pół dociskając boki tak, aby masło nie wypłynęło. Tak przygotowaną pierś obtaczam w jajku, a następnie w bułce tartej z mąką.
  5. Smażę kotlety w oliwie z oliwek i łyżeczką masła na złoty kolor.
  6. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. Piersi przekładam do naczynia żaroodpornego lub pozostawiam na patelni, jeśli macie z odczepianą rączką. Piekę ok 10 min, aby doszły w środku i po przekrojeniu nie były surowe.

Puree z groszku

Składniki

  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g groszku świeżego lub mrożonego

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowuję wodę wraz z solą i cukrem. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć wrzucam groszek i gotuję do miękkości ok 15 min.
  2. W międzyczasie przeciskam przez praskę czosnek i wrzucam do naczynia, w którym będę blendować groszek.
  3. Po ugotowaniu groszek odcedzam i wsypuję do naczynia. Dodaję masło i odrobinę soli. Całość blenduję na gładką masę pod koniec dodając mleko.
  4. Puree wykładam na talerz, a na wierzch układam pokrojoną w plastry pierś.

Treść oryginalna przepisu z 1920 roku

Na kotlety używa się tylko mięso z piersi, dlatego najoszczędniej jest kupować w jatkach koszernych same piersi. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz z skrzydełkiem, kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować, zdjąć z niego skórkę, posolić i zbić cienko pałką. W środek dać kawałek surowego masła, złożyć kotlet w dwoje, zawinąć dobrze brzegi, aby masło nie wypłynęło, posmarować je rozbitym jajkiem, obsypać mąką zamieszaną z tarta bułka i obrumieniwszy na złoty kolor na maśle, wstawić je na kilka minut do pieca, aby w środku doszły. Takie kotlety podaje się z zielonym groszkiem, ze szpinakiem, z puree z kasztanów lub z pieczarek. Do puree można podać osobno w sosjerce sos ostry wedle upodobania.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Katarzyna Kostrzewa

Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama