Kotlety z kurczaka

Według przepisu z 1920 r.

Czas przygotowania 35 minut
Czas gotowania 35 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przytrafiają Wam się dni, kiedy wymyślanie kolejnego obiadu to nie lada wyzwanie? Jeżeli tak, to mam dla Was coś cudownego i niezwykle prostego w wykonaniu :) Kotlety z piersi kurczaka w innej odsłonie i bardzo soczyste. Proponuję Ci podać je na puree z zielonego groszku. Szybki i łatwy w wykonaniu obiad.

Puree z groszku
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Kotlety z kurczaka
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1920 roku

Na kotlety używa się tylko mięso z piersi, dlatego najoszczędniej jest kupować w jatkach koszernych same piersi. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz z skrzydełkiem, kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować, zdjąć z niego skórkę, posolić i zbić cienko pałką. W środek dać kawałek surowego masła, złożyć kotlet w dwoje, zawinąć dobrze brzegi, aby masło nie wypłynęło, posmarować je rozbitym jajkiem, obsypać mąką zamieszaną z tarta bułka i obrumieniwszy na złoty kolor na maśle, wstawić je na kilka minut do pieca, aby w środku doszły. Takie kotlety podaje się z zielonym groszkiem, ze szpinakiem, z puree z kasztanów lub z pieczarek. Do puree można podać osobno w sosjerce sos ostry wedle upodobania.

Awatar
Katarzyna Kostrzewa
Gotowanie stało się pasją, kiedy na studiach, żywność stała się czymś więcej niż tylko zaspokajaniem potrzeb. Każdego dnia próbuję stworzyć coś co jest bombą dla zmysłów i pozwala że nie zapomnisz tego smaku. Kocham zamieniać te mniej zdrowe składniki, na coś zupełnie zdrowego. Nie oznacza to jednak, że nie grzeszę :) Pamiętaj ! "Jesteś tym, co jesz" Gillian McKeith. Zajrzyj na mojego Instagrama
Dołącz do dyskusji
AT
Andrzej Tereszkiewicz
Rewelacja
Awatar
Lena Gryszko
super! :) Cieszę się ;-)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.