Królik w śmietanie

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 120 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Królik w śmietanie jest tradycyjnym, odświętnym daniem serwowanym w domu mojej babci. Ile razy spotykaliśmy się wszyscy razem, tyle razy na stole zawsze był królik w sosie śmietanowym. Ten sos, jest tutaj kluczowy i najlepiej smakuje jak się go wyjada z chlebem. Najprościej jak się da 😃

Przyznam szczerze, że jeszcze do niedawna nikt w rodzinie nie potrafił przygotować królika tak jak moja babcia. Mówię, że do niedawna, ponieważ nieskromnie przyznam, że pod okiem babci udało mi się dopracować recepturę do granic (jak do tej pory) możliwości ❤ Uwielbiam przyrządzać królika. Chude, białe mięso najpierw rumienię na mocno rozpalonym maśle. Tak, że się tworzy przyjemna, brązowego koloru skórka. Następnie duszę go powoli w jarzynach, ziołach, w winie, z wywarem warzywnym i w końcu kiedy jest idealnie miękki zaprawiam go śmietaną. Danie z królika w tej postaci jest wdzięczne, ponieważ w zasadzie “robi się samo”. Nasza rola polega na czekaniu i pilnowaniu aby się nie przypalił. Na sam koniec dodajemy cały pęczek posiekanego koperku. Zaufaj mi, że jest to niezbędny składnik sosu. Później możemy już tylko zaprosić bliskich do wspólnego ucztowania. Przepis jest inspirowany tradycyjnymi recepturami. Co ciekawe, w starej książce potrafię znaleźć nawet kilkanaście przepisów na królika.

Królik w śmietanie
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Króliki w smaku są podobne do zająca, tylko mięso mają białe. Nie dają się długi przechowywać, po zabiciu trzeba je zaraz ze skóry obciągnąć i zabajcować najwyżej do trzech dni. We Francji króliki są bardzo rozpowszechnione i jadane zarówno przez zamożniejszą, jakoteż i przez biedniejszą ludność. U nas w ostatnich czasach zaczynają zaprowadzać sztuczne hodowle królików. Przyrządzać je można na te same sposoby co zająca.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
A
Ann
Pycha , mniam mniam 😀
KF
Kinga Fryc
Królik wyszedł pyszny. Gorąco polecam
IK
Iwona Kowala
wino słodkie ???
Awatar
Lena Gryszko
Najlepiej półsłodkie, a nawet wytrawne :)
DK
Darek Kajut
Uwielbiam królika w śmietanie;) często go robię w domu. Ostatnio jednak w jadłem świetnego królika w Akademii w Warszawie. Do tego kopytka i młoda kapustka. Pyszne!
Awatar
Lena Gryszko
Też mam słabość do tego dania :) A w Akademii kiedyś byłam i faktycznie dobrze tam karmią :)
IK
Iwona Kowala
dziękuję :)
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.