
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Leniwe z jagodami i śmietaną, to taki czerwcowy klasyk. Kiedy można dorwać jeszcze jagody i rusza na nie sezon, to nie sposób się oprzeć tak prostemu a zarazem pysznemu daniu jak leniwe. Uwielbiam też to, że przygotuję je w 15 minut <3 W sam raz na letnie popołudnia! Składniki i proporcje są idealne dla 2 osób.

Składniki
Przygotowanie
Utrzeć funt świeżego suchego twarogu, dodać 1/4 funta mąki, 5 żółtek, łyżkę masła i trochę soli, wszystko dobrze wymieszać, wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, potaczać okrągłe wałki, każdy z nich płaszyć nożem karbowanym, pokrajać ukośne małe pierożki i wrzucać do gotującej się wody; gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową na gorący półmisek i polać masłem zrumienionym z bułeczką. Oddzielnie można podać bitą śmietanę i cukier z cynamonem.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.