Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Powiem Wam tak: jak dla mnie, to młode ziemniaki w takiej postaci odgrywają na talerzu główne skrzypce. Oryginalny tytuł przepisu brzmi: "młode kartofle gotowane bez wody" :-) Jak ziemniaki mogą być gotowane bez wody? A mogą! Dzięki temu, że wykorzystujemy odrobinę masła, to nasze ziemniaki duszą się przez ok. 20 minut. Zupełnie nie wiem, dlaczego kiedyś akurat tak został nazwany tez przepis, jednak końcowy efekt jest tak dobry, że już się nad tym dłużej nie zastanawiam. Uwielbiam takie ziemniaki z kilku powodów. Przede wszystkim nic nie obieramy, tylko wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka. Kolejna rzecz jest taka, że dzięki koperkowi i pietruszce ziemniaki nabierają cudownego aromatu. I na koniec najprzyjemniejsza sprawa: smakują nieziemsko dobrze. Sprawdźcie sami przepis i dajcie znać co myślicie!
Składniki
Przygotowanie
Obskrobać łyżką młode kartofle, wypłókać, następnie włożyć na spód rądla łyżkę masła, potem kartofle, znów masła, soli, siekanego kopru i pietruszki, na wierzch kartofle, masło i t. d., przykryć szczelnie pokrywy, po-stawić na wolnym ogniu, niech się dusi przez pół godziny, od czasu do czasu potrząsając rądelkiem. W mniejszej ilości gotują się przez 20 minut.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.