Jak zrobić ciasto na pizzę? Domowa pizza wcale nie musi być gorsza od tej serwowanej w restauracji. Podaję Ci przepis na ciasto na pizzę, która z jednej strony będzie miała chrupiące brzegi a z drugiej strony będzie mięciutka i elastyczna.

Subskrybuj

Cała tajemnica udanego ciasta na pizzę tkwi w proporcjach i w odpowiednim traktowaniu składników.

ciasto na pizzę

Mąka Włosi używają mąki typu 00. W naszych sklepach mąka tego rodzaju często jest już powszechnie dostępna ale jeżeli nie masz takiej w zasięgu ręki to użyj takiej o typie 450 albo 550. Typ mąki jest bardzo ważny, ponieważ wpływa na elastyczność i miękkość ciasta.

Woda Wykorzystana woda powinna mieć letnią temperaturę. Nie może być zimna ani nie może być gorąca. Inaczej drożdże nie będą dobrze potraktowane i po prostu rozczyn drożdżowy nie będzie pracował, a przez to ciasto nie podrośnie.

Drożdże Osobiście ciasto na pizzę lubię wyrabiać z dodatkiem świeżych drożdży. W ogóle lubię pracować ze świeżymi drożdżami z tego powodu, że ciasto lepiej wyrasta i jest przyjemniejsze niż to przygotowane na suchych drożdżach. Musisz mieć pewność, że Twoje drożdże naprawdę są świeże tj. nie ma na nich żadnych plam, są jednolitego koloru, nie mają brązowych czy zielonych przebarwień. Tylko świeże i dobrze przechowywane drożdże zdadzą tu egzamin.

pizza przepis

Cukier Aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować należy do wody z drożdżami dodać odrobinę cukru. Jest to naturalna pożywka dla drożdży i dzięki temu rozczyn rośnie jak szalony.

Sól Dodajemy ją do mąki i jest ona niezbędna aby ciasto miało przyjemny smak.

pizza ciasto przepis

Olej/Oliwa Tłuszcz wpływa na dwie rzeczy: ciasto jest elastyczne i smaczne, bo tłuszcz zawsze podbija smak.

Najlepsze ciasto na pizzę

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Przygotuj rozczyn drożdżowy: do naczynia z letnią wodą dodaj pokruszone drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Wymieszaj szybko i odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok 10 minut.
  2. Mąkę wymieszaj z solą i zrób wgłębienie. Dodawaj rozrobiony rozczyn drożdżowy i wymieszaj całość silikonową lub drewnianą łopatką. Pod koniec dodaj oliwy lub oleju.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Wyjmij je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj przez co najmniej 10 minut. Prawda jest taka, że im dłużej będziesz wyrabiać ciasto na pizzę tym lepiej. Zobaczysz jak zmienia swoją strukturę i że pod wpływem ciepła Twoich rąk ciasto staje się coraz bardziej elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od rąk.
  4. Przełóż wyrobione ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryj je szczelnie folią. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie przełóż na stolnicę, krótko zagnieć i podziel na części. Ciasto, które nie będziesz wałkować trzymaj cały czas pod przykryciem.
  6. Rozwałkuj ciasto, przełóż je na papier do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym i dodaj ulubione dodatki. Piecz przez ok 6 minut na dolnej półce w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko