Ciasto na pizzę

Czas przygotowania 90 minut
Czas gotowania 10 minut
Liczba porcji 6
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Jak zrobić ciasto na pizzę? Chętnie pokażę Tobie mój przepis na najlepsze ciasto na pizzę, który zawsze się sprawdza, a pizza w smaku jest po prostu obłędna.

Najlepsze ciasto na pizzę przepis jedyny w swoim rodzaju

Domowa pizza wcale nie musi być gorsza od tej serwowanej pizzy z pizzeri. Podaję Ci przepis na ciasto na pizzę, która z jednej strony będzie miała chrupiące brzegi a z drugiej strony będzie mięciutka i elastyczna. Moim zdaniem to jeden z lepszych przepisów na najlepsze ciasto na pizzę.

Cała tajemnica udanego ciasta na pizzę tkwi w proporcjach i w odpowiednim traktowaniu składników.

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Mąka Włosi używają mąki typu 00 by ciasto na pizzę było elastyczne. W naszych sklepach mąka tego rodzaju często jest już powszechnie dostępna ale jeżeli nie masz takiej w zasięgu ręki to użyj takiej o typie 450 albo 550. Typ mąki jest bardzo ważny, ponieważ wpływa na to by pizza była elastyczna i miękka.

Woda Wykorzystana woda do ciasta na pizzę powinna mieć letnią temperaturę. Nie może być zimna ani nie może być gorąca. Inaczej drożdże nie będą dobrze potraktowane i po prostu rozczyn drożdżowy na pizzę nie będzie pracował, a przez to ciasto na pizzę nie podrośnie.

Drożdże Osobiście ciasto na pizzę lubię wyrabiać z dodatkiem świeżych drożdży. W ogóle lubię pracować ze świeżymi drożdżami z tego powodu, że ciasto lepiej wyrasta i jest przyjemniejsze niż to przygotowane na suchych drożdżach. Musisz mieć pewność, że Twoje drożdże naprawdę są świeże tj. nie ma na nich żadnych plam, są jednolitego koloru, nie mają brązowych czy zielonych przebarwień. Tylko świeże i dobrze przechowywane drożdże zdadzą tu egzamin.

Cukier Aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować należy do wody z drożdżami dodać odrobinę cukru. Jest to naturalna pożywka dla drożdży i dzięki temu rozczyn rośnie jak szalony.

Sól Dodajemy ją do mąki i jest ona niezbędna aby ciasto na pizzę miało przyjemny smak.

Olej/Oliwa Tłuszcz wpływa na dwie rzeczy: ciasto na pizzę jest elastyczne i smaczne, bo tłuszcz zawsze podbija smak.

Przepis na pizzę

Jeżeli masz gotowe ciasto na pizzę to już podstawa udanej pizzy, a składniki na pizzę możesz dowolnie mieszać. Ciasto do pizzy możesz też wyrobić korzystając z Thermomixa bądź Lidlomixa.

Znajdziesz sporo przepisów na ciasto na pizzę bez wyrastania i choć w teorii jest to możliwe to w praktyce pizza nigdy nie będzie tak dobra, wyrastanie jest kluczowe by pizza była bardziej puszysta.

Pizza może być też z patelni sprawdź mój przepis: Pizza z patelni czyli PanPizza

Najlepsze ciasto na pizzę
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
EP
Ewa Part
Mam pytanie. Czy mogę polowę ciasta przechować przed upieczeniem w lodówce na pozniej? Jesli tak to ile czasu maksimum.
MS
Marta Skałecka
Nie wiem o co wam wszystkim chodzi. Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasto takie jak uwielbiam . Ciut grubsze ale bardzo smaczne nie za twarde. Naprawdę pychota.
IM
Iwona Mizera
400 ml wody to na kilogram mąki, a nie na 0,5 kg !!!
PC
Paradoks Czasowy
50 gram drożdży 🤣
Grzegorz Ślubowski
Jak pisałem ciasto super, ale nie 6 minut😛, u mnie 10 minut. Dopiero się upiekła.
Grzegorz Ślubowski
Idealne ciasto..
BK
Bartek Ke
Pomylona proporcja maki do wody....
KB
Kasia Biedrzycka
Mega ciasto. Z podanych proporcji wyszlo idealnie. Nic sie nie kleilo a i wyroslo drugie tyle. Polecam :-)
KM
Karol Marol
Ile mniej więcej pizz z takiej ilości ciasta wychodzi?
RS
Roman Stolarski
2 ha / t
DD
Dawid Dąbrowski
100000000 km
KS
Katarzyna Sala
Mi wyszla ciapa 😔
MS
Michał Sikora
Witam, moim skromnym zda iem ten przepis jest naprawde świetny, cala moja rodzina byla pod wrazeniem jakosci ciasta
NR
Natka Rabatka
Takie blogi powinny być usuwane. Ciasto nie mogło się udać. Żałuję że się za nie wzięłam. Breja i ciapa. Mam wrażenie że to jest feak blog kulinarny 😭 szkoda. Brak szacunku do jedzenia
RS
Roman Stolarski
Proporcji trzeba traktować elastycznie. Do,,garów" trzeba mieć trochę fantazji i polotu .... jak ktoś nie ma to może mieszać beton na budowie :)
WF
Wojtek Fryga
Strasznie duża hydracja. 80%. Raz, że ciężko to rozkrecic pewnie. Dwa, jak z rantami, nie są surowe? W pracy robię na cieście hydro 60-62% i trzeba pilnować rantów, bo różnie bywa, (szamot, grzanie góra, 370 st, 300 g, 32 cm, 8-9 minut).
GG
Gosia Goss
za dużo wody , zrobiłam i konsystencja zbyt rzadka , musiałam dodać mąki , myśle , że 300 ml wody by było ok
AS
Andrzej Szymula
Do d... ten przepis. Z ciasta o takich proporcjach wody i mąki można racuchy zrobić!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.