Paella❤️ Efektem ubocznym naszych podróży jest to, że bardzo szybko przemycam do naszej kuchni nowe smaki. Pobyt w Hiszpanii bardzo szybko zaowocował: dawno nie czerpałam tak dużej radości z testowania nowych przepisów ❤️ W pierwszym rzucie hiszpańskich smaczków serwuję Wam paellę 🙌Paella jest sztandarowym hiszpańskim daniem. Istnieje wiele rodzajów Paelli: mieszane, warzywne, z owocami morza, z królikiem, z kurczakiem, z wieprzowiną czy ze ślimakami.

Subskrybuj

Paella

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szt szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • Szczypta soli
  • Posiekana natka pietruszki
  • 2 szklanki ryżu — najlepiej użyj małego, okrągłego albo zwyklego (byle nie dlugoziarnisty)
  • 1 litr bulionu — u mnie z owoców morza
  • 400g mrożonych warzyw: groszek zielony i fasolka
  • 400g owoców morza: muszle, krewetki, kalmary
  • Połówki cytryn do skropienia gotowego dania

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem i przyprawą: czerwona papryka slodka.
  2. Dodaj pokrojone pomidorki, natkę pietruszki i smaż aż pomidorki zmiękną.
  3. Po ok 10 minutach wsyp ryż i odczekaj ok 5 min.
  4. Następnie wlej bulion. Nie używaj od tego momentu łyżek/łopatek tylko mieszaj tak jak pokazuję na filmie. Gotuj przez ok 20 min (bez przykrycia) od czasu do czasu potrząsając patelnią. Zmniejsz ogień jeżeli zauważysz że bulion za szybko wyparowuje a ryż się przypala. Zmniejsz ogień na minimalny.
  5. Dodaj mrożone warzywa i przykryj na ok 5 min.
  6. Następnie dodaj owoce morza i znów przykryj na ok 10 min.
  7. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw na kolejne 10 min pod przykryciem, żeby warzywa i owoce morza uzyskały odpowiedni stopień ugotowania.
  8. Na koniec posyp dodatkową porcją pietruszki i skrop cytryną.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko