Pizza na puszystym cieście wypiekana na patelni czyli prawdziwie amerykańska PanPizza. Nie powiem, trzeba swoje odczekać – bo ciasto nie lubi się spieszyć i potrzebuje kilka godzin na wyrastanie ale pocieszające jest to, że samo rośnie. Najlepiej jest nastawić ciasto wieczór wcześniej i zostawić je na całą noc lub przyszykować je rano.

Pizza z patelni czyli PanPizza

Sos pomidorowy jest tutaj jednym z ważniejszych składników i nieskromnie powiem, że jest to genialny sos. Nigdy wcześniej nie wyszedł tak dobry i aromatyczny. Sos rozprowadzam aż po same brzegi i daję go naprawdę dużo.

sos pomidorowy do pizzy

sos pomidorowy Panpizza

Co do dodatków, to tutaj dużo zależy od Twoich upodobań. U nas na pizzy pojawiły się plasterki pikantnej pepperoni, karmelizowana cebulka, pomidorki koktajlowe i koniecznie mozarella ale ta sucha, w kawałku a nie w zalewie. Na koniec kilka listków świeżej bazylii.

bazylia pizza

Po upieczeniu brzegi pizzy są przyjemnie chrupiące, ciasto mięciutkie a ser idealnie się ciągnie.

PanPizza przepis

Pizza z patelni czyli PanPizza

Składniki

  • Ciasto:⁠ 400g mąki pszennej chlebowej typ 1050⁠ 5g soli⁠ 8g oliwy z oliwek⁠ 270ml wody⁠ 4g drożdży instant⁠
  • Sos pomidorowy: 400g pomidorów z puszki⁠ 2 łyżeczki oregano⁠ kilka listków świeżej bazylii⁠ 1 duży ząbek czosnku⁠ 1 łyżeczka masła⁠ 1 łyżka oliwy z oliwek⁠
  • Karmelizowana cebulka: 1 szt cebuli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1/4 szkl wody
  • 20 g suchej, w kawałku mozarelli
  • Kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • Listki bazylii

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj – tak żeby wszystko dobrze się połączyło. Ciasto powinno być w NAPRAWDĘ dużej misce, bo sporo urośnie. Przykryj miskę folią przezroczystą i zostaw w pokojowej temp. na minimum 8 godzin.⁠
  2. Wyrośnięte ciasto delikatnie przełóż na stolnicę. Podziel je na 2 części. Nic nie ugniataj ani nie wyrabiaj ale uformuj delikatnie zgrabne kulki. Każdą kulkę przełóż do patelni wysmarowanej oliwą. Przykryj folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.⁠
  3. Przygotuj sos: w rondelku podgrzej oliwę z masłem, dodaj starty na najmniejszych oczkach czosnek i oregano. Podsmażaj i mieszaj aż czosnek będzie złocisty. Dodaj zblendowane pomidory, bazylię. Gotuj na wolnym ogniu i pod przykryciem przez ok 45 minut – woda wyparuje, pilnuj żeby sos się nie przypalił.⁠
  4. Karmelizowana cebulka: 1 cebulę pokrój w piórka, podgrzej olej, podsmażaj cebulkę z łyżeczką cukru. Jak będzie złocistego koloru, to dodaj 1/4 szklanki wody i 1 łyżeczkę sosu balsamicznego. Podsmażaj na wolnym ogniu przez ok 40 minut.⁠
  5. Zdejmij folię z patelni, ciasto delikatnie rozprowadzaj palcami na całą szerokość patelni. Wyłóż hojnie sos pomidorowy, musi być go dużo i powinien zakrywać też brzegi pizzy. Posyp serem, dodaj karmelizowaną cebulkę. Daj pokrojone pomidorki i kilka listków bazylii. Wstaw do piekarnika 230 stopni i piecz przez 15 minut.⁠
Jeśli podoba Ci się ten przepis, udostępnij go. Dzięki! :-)Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

Zobacz wszystkie przepisy
O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

Chcę zobaczyć jak Ci wyszedł przepis! Oznacz mnie na Instagramie @lenagryszko