![](/img/containers/pliki/przepisy/pomidory-faszerowane/6ed65d05d068920926c4c1f29782a56f.jpg/d8a410755ed98ab055e4bdd3ae1a4667.webp)
Typ dania
Rodzaj kuchni
Przepis z kolekcji
Reklama
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Całkiem sycący dodatek do obiadu :) Wystarczy do tego ugotować kaszę, ryż lub ziemniaki i zestaw obiadowy gotowy!
![](/img/containers/pliki/przepisy/pomidory-faszerowane/95c64e177187a1a1b6eea495b9ee67a9.jpg/484ce1479a70ff94e3d5095f45c41ab4.webp)
Pomidory faszerowane
Porcji
Składniki
Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama
Przygotowanie
Treść oryginalna przepisu z 1904 roku
Wybrać jak największe pomidory, ściąć wierzchy, lekko wydrążyć i nadziać je następującym farszem: na 8-10 pomidorów wziąć 1/2 funta cielęciny i 1/2 funta wieprzowiny, drobno usiekać i udusić na słoninice. Dodać 2 bułki obkrojone ze skórki, 1 cebulę posiekaną i przesmażoną w maśle, pieprzu i soli, trochę gałki muszkatołowej, wymieszać, nadziać pomidory, które posypać z wierzchu tartą bułeczką, polać gorącem masłem i wstawić do pieca na 10-15 minut.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.