![](/img/containers/pliki/przepisy/risotto-z-parmezanem/f34bedbbff9ac9bba7af06c5ed472cd2.jpg/1a52d42439b899abd429884c59c8843a.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Dzisiejszy przepis jest odpowiedzią na liczne prośby i wzmianki, żeby na blogu pojawiła się tradycyjna receptura na prawdziwie włoskie risotto. Doszłam do wniosku, że pierwsze risotto, które tutaj zaprezentuję będzie absolutnym klasykiem :) Do przygotowania tego dania potrzebujecie zaledwie kilka składników i niecałe 30 minut. Połączenie ryżu z parmezanem wydaje się kompletnie banalnym pomysłem ale gwarantuję Wam, że to danie podbije podniebienie niejednego wybrednego znawcy kulinarnego :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/risotto-z-parmezanem/7f7b3677e084aaef178ec63f1abeaf1b.jpg/3b0e2a2d19a039fa5a95d8ecad1a4492.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/risotto-z-parmezanem/c507a65bcd73b5b50e95f67a23a33288.jpg/d9d3431d80fa0f4505fc561ecaee3e33.webp)
![](/img/containers/pliki/przepisy/risotto-z-parmezanem/81db72e215810e62ec36f5aa5086ecf5.jpg/186bc52672ab4e8a19a8ce8533feb427.webp)
Do przygotowania risotto po mediolańsku potrzebujemy użyć szafranu, który jest uznawany za najdroższą przyprawę na świecie. Jednak pocieszające jest to, że wystarczy nam zaledwie kilka niteczek tej przyprawy. Ja sama w kuchni mam słoiczek z 5 gramami szafranu i wiem, że wystarczyłoby go na kilkadziesiąt risotto! To dzięki szafranowi nasze risotto jest pięknego, żółtego koloru i nabiera specyficznego a zarazem przyjemnego posmaku. Podane ilości są idealne dla 2 osób.
Składniki
Przygotowanie
Per rendere questo risotto piu sostanzioso e piu grato al gusto occorre il brodo. Lo zafferano, se in casa avete um mortaio di bronzo, comperatelo in natura, pestatelo fino e scioglietelo in un gocciolo di brodo caldo prima di getarrlo nel riso, che servirete con parmigiano. Lo zafferano ha un'azione eccitatne, stimola l'appetito e promuove la digestione.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.