Risotto z parmezanem

Według przepisu z 1891 r.

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Dzisiejszy przepis jest odpowiedzią na liczne prośby i wzmianki, żeby na blogu pojawiła się tradycyjna receptura na prawdziwie włoskie risotto. Doszłam do wniosku, że pierwsze risotto, które tutaj zaprezentuję będzie absolutnym klasykiem :) Do przygotowania tego dania potrzebujecie zaledwie kilka składników i niecałe 30 minut. Połączenie ryżu z parmezanem wydaje się kompletnie banalnym pomysłem ale gwarantuję Wam, że to danie podbije podniebienie niejednego wybrednego znawcy kulinarnego :)

Do przygotowania risotto po mediolańsku potrzebujemy użyć szafranu, który jest uznawany za najdroższą przyprawę na świecie. Jednak pocieszające jest to, że wystarczy nam zaledwie kilka niteczek tej przyprawy. Ja sama w kuchni mam słoiczek z 5 gramami szafranu i wiem, że wystarczyłoby go na kilkadziesiąt risotto! To dzięki szafranowi nasze risotto jest pięknego, żółtego koloru i nabiera specyficznego a zarazem przyjemnego posmaku. Podane ilości są idealne dla 2 osób.

Risotto z parmezanem
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1891 roku

Per rendere questo risotto piu sostanzioso e piu grato al gusto occorre il brodo. Lo zafferano, se in casa avete um mortaio di bronzo, comperatelo in natura, pestatelo fino e scioglietelo in un gocciolo di brodo caldo prima di getarrlo nel riso, che servirete con parmigiano. Lo zafferano ha un'azione eccitatne, stimola l'appetito e promuove la digestione.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
WL
Wojciech Lewiński
Ile powinno być wywaru/rosołu na taką porcję?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.