Dzisiejszy przepis jest odpowiedzią na liczne prośby i wzmianki, żeby na blogu pojawiła się tradycyjna receptura na prawdziwie włoskie risotto. Doszłam do wniosku, że pierwsze risotto, które tutaj zaprezentuję będzie absolutnym klasykiem :) Do przygotowania tego dania potrzebujecie zaledwie kilka składników i niecałe 30 minut. Połączenie ryżu z parmezanem wydaje się kompletnie banalnym pomysłem ale gwarantuję Wam, że to danie podbije podniebienie niejednego wybrednego znawcy kulinarnego :)

Risotto z parmezanem

Do przygotowania risotto po mediolańsku potrzebujemy użyć szafranu, który jest uznawany za najdroższą przyprawę na świecie. Jednak pocieszające jest to, że wystarczy nam zaledwie kilka niteczek tej przyprawy. Ja sama w kuchni mam słoiczek z 5 gramami szafranu i wiem, że wystarczyłoby go na kilkadziesiąt risotto! To dzięki szafranowi nasze risotto jest pięknego, żółtego koloru i nabiera specyficznego a zarazem przyjemnego posmaku. Podane ilości są idealne dla 2 osób.

Risotto z parmezanem

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta szafranu
  • 1 szt szalotek
  • 100 g parmezanu
  • rosołu lub warzywnego wywaru
  • 100 g ryżu arborio

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę.
  2. Cebulkę szalotkę kroję w drobną kostkę. Dodaję ją do oliwy i czekam aż lekko się podsmaży. Pilnuję, żeby nie nabrała brązowego koloru. Nasza szalotka powinna być złocista.
  3. Wsypuję ryż arborio - jest to specjalny ryż do risotto. Całe szczęście w każdym większym supermarkecie można już taki ryż kupić. Mieszam ryż z podsmażaną cebulką i zostawiam pod przykryciem na ok. 1 minutę. Całość podsmażam na małym ogniu.
  4. Do garnka zaczynam stopniowo wlewać wywar: warzywny lub zwykły rosół. Wlewam połowę, mieszam i czekam, aż ryż zaabsorbuje wywar. Wszystko dzieje się oczywiście pod przykryciem :)
  5. Po ok 10 minutach dolewam połowę wywaru, który został. Czekam, aż ryż zgęstnieje. Jak tylko to nastąpi dodaję ostatnią partię wywaru. Risotto nie powinno być suche. Ważne jest to, żeby nie dopuścić do przypalania się ryżu. Mieszajmy całość za pomocą drewnianej łopatki i dolewajmy wywaru jak tylko zauważymy, że wywar wyparował i wsiąknął w ryż.
  6. Do prawie gotowego risotto dodaję starty parmezan i 1/4 łyżeczki sproszkowanego w moździerzu szafranu. Wszystko dokładnie mieszam. Na moich oczach ryż momentalnie nabiera żółtego koloru. Pozwalam, żeby risotto nabrało odpowiedniej konsystencji i barwy przez kolejne 5 minut pod przykryciem.

Treść oryginalna przepisu z 1891 roku

Per rendere questo risotto piu sostanzioso e piu grato al gusto occorre il brodo. Lo zafferano, se in casa avete um mortaio di bronzo, comperatelo in natura, pestatelo fino e scioglietelo in un gocciolo di brodo caldo prima di getarrlo nel riso, che servirete con parmigiano. Lo zafferano ha un'azione eccitatne, stimola l'appetito e promuove la digestione.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.