Rozbef po angielsku

Według przepisu z 1904 r.

Czas przygotowania 1440 minut
Czas gotowania 3 minut
Liczba porcji 2
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Rozbef po angielsku, czyli stek marynujący się 24 godziny. Wspomniałam już, że lubię wołowinę? Z nią jest tak, że ona "sama się robi". Albo szybko, albo wolno, ale jeżeli odpowiednio się ją potraktuje, to zawsze wychodzi boska.

Rozbef po angielsku
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1904 roku

Chcąc aby rozbef był miękki i kruchy, trezba go lekko zbić, wysmarować oliwą, obłożyć rozmaritemi surowemi jarzynami, pokrajanemi w plasterki, cebulą i korzeniem i tak pozostawić na lodzie lub w chłodnem miejscu na dwa dni lub przynajmniej na jeden dzień. Potem wyjąwszy z marynaty posolić i ułożyć na brytwannie, podłożyć masła i obrumienić na gorącej blasze; gdy rozbef obrumieniony włożyć włoszczyznę, z którą był marynowany i wstawić do ostrego pieca na 10-15 minut, aby się za bardzo nie wypiekł. Podać rosołem lub wodą, wygotować smak, który przecedzić i użyć do podlania mięsa.

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.