Hotłingsy W.Jagiełły

Według przepisu z 1399 r.

Czas przygotowania 75 minut
Czas gotowania 25 minut
Liczba porcji 5
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Przepis na skrzydełka z 617 letnią tradycją! Właśnie takimi skrzydełkami: słodko-ostrymi zajadał się W. Jagiełło! Kto by pomyślał, że już w średniowieczu skrzydełka podbijały podniebienia smakoszy <3 Te skrzydełka są boskie...

Hotłingsy W.Jagiełły
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1399 roku

Aby hotłingsy udane zrobić wpierw dobrą kurycę upoluj. Ujmij skrzydła kurczęcia, weźmij dobry miód złocisty, ostre chilli, sosu balsamico, sól i maceruj dokładnie skrzydła coby przesiąkły dobrym smakiem i aromatem. Niechaj poleżą w marynacie z półtorej godziny. Napal żarem w piecu dobrze i wstawiaj skrzydła, żeby się upiekły. Pilnuj by się nie poprzypalało bo to delikatnye mięso przecie. Zajadaj ze smakiem i popijaj arakiem!

Awatar
Lena Gryszko
Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.
Dołącz do dyskusji
DT
Dorota Trześniowska-Skrzypczak
Ciekawe skąd Jagiełło miał chilli :)
Awatar
Lena Gryszko
Dorotko! :-) Przepis na te skrzydełka był opublikowany 1 kwietnia, na Prima Aprilis :-) Nie wydaje mi się, żeby 600 lat temu W.Jagiełło zajadał się takimi skrzydełkami ale kto wie :D
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.