Każdy ma czasami ochotę na chrupiące skrzydełka. A już idealnie jest kiedy te skrzydełka możemy dodatkowo zajadać z pysznym sosem serowym. I w tym momencie mam dla Ciebie dobrą wiadomość: wystarczy kilka składników i zaledwie w kilka minut przygotujesz w domu najpyszniejsze wegetariańskie skrzydełka. Idealnym zamiennikiem mięsa będzie tutaj kalafior! A sos serowy powstanie dosłownie w niecałą minutę i pierwsze skrzypce odgrywać tu będzie Gouda Hochland Naturalnie, że pyszny!


Na rynku pojawiła się nowość. Kremowy serek topiony ze składników w 100 procentach naturalnego pochodzenia. Mowa o Hochland Naturalnie, że pyszny! i to, co go wyróżnia to zdecydowanie jego skład: nie ma żadnych barwników, konserwantów, zagęstników czy emulgatorów. Jest to pierwszy dostępny w Polsce ser topiony o tak prostym składzie. W dodatku ser Hochland Naturalnie, że pyszny! występuje w 5 wariantach smakowych. Zajrzyj na oficjalną stronę po więcej informacji.
Dlatego nie tracę czasu ani nie głowię się nad tym jak przygotować smaczny sos serowy. Wykorzystuję ser Gouda Hochland Naturalnie, że pyszny! i skupiam się na przygotowaniu samych skrzydełek.
Wegetariańskie skrzydełka na bazie kalafiora wyglądem przypominają tradycyjne skrzydełka. Smakowo również nie ustępują: są idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie. Dodatkowo postanowiłam przyprawić skrzydełka sosem słodko-pikantnym na bazie miodu, sosu barbecue i pikantnego ketchupu.
Sos na bazie sera Gouda Hochland Naturalnie, że pyszny! przełamuje pikantność i przyjemnie dopełnia smak.


Wege skrzydełka (z kalafiora)
Składniki
- 1 szt kalafiora
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka mąki
- Po łyżeczce: czosnku granulowanego, soli, słodkiej papryki wędzonej
- 1 litr oleju
- Opakowanie sera Gouda Hochland Naturalnie, że Pyszny!
- 1 szklanka bułki tartej
Przygotowanie
- Całą główkę kalafiora umyj i pokrój na różyczki.
- Przygotuj ciasto: mleko, mąkę i przyprawy dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo gęste.
- W osobnym talerzu wymieszaj bułkę tartą z panko (jest to bułka tarta w stylu japońskim. Jeżeli jej nie masz to po prostu pomiń)
- Maczaj każdą różyczkę kalafiora w cieście, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż pięknie zbrązowieje.
- Wyłóż usmażone różyczki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posmaruj każdy kawałek sosem: podgrzej w małym rondelku miód, ketchup i sos barbecue.
- Wstaw kalafiora do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez dosłownie 3 minuty.
- W tym czasie podgrzej ser Gouda Hochland Naturalnie, że pyszny!
- Gotowe różyczki kalafiora maczaj w sosie serowym. Smacznego!



Przepisy, które również mogą Cię zainteresować


Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.

