Budyń jaglany wytrawny

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 75 minut
Liczba porcji 4
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Budyń zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem, zajadałam się waniliowym i czekoladowym. Nigdy nie pomyślałabym, że budyń można podać również w wersji wytrawnej... A jednak! Przepis na budyń jaglany to zdecydowanie coś dla miłośników zdrowego odżywiania, gdyż kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz żelazo i miedź.

Ponadto kasza jaglana, mimo iż bardzo syci, jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Na temat jej właściwości można by napisać długi referat :) Budyń na bazie kaszy jaglanej to idealne danie na zimne dni, które właśnie przed nami – wspaniale rozgrzewa i syci, a do tego jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu.

Budyń jaglany wytrawny
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

1½ szklanki kaszy jaglanej sparzyć wrzącą wodą i ugotować na mleku dodawszy pół łyżki masła, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Łyżkę masła świeżego ucierać na misce, dodając po jednemu 5 żółtek, ugotowaną i wystudzoną kaszę, trochę zielonej siekanej pietruszki i kopru, na koniec pianę z pozostałych białek. Włożyć tę masę do budyniowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, napełniając tylko trzy czwarte formy i gotować w parze przez godzinę. Podać osobno w sosjerce sos pomidorowy, ogórkowy, koprowy lub inny wedle upodobania.

Awatar
Karolina Jasińska
Jestem dumną mamą i żoną. Mieszkam w Ciechocinku. Zawodowo pracuję jako instruktor teatralny w Miejskim Centrum Kultury. Gotowanie to moja pasja, uwielbiam testować nowe smaki, gotuję głównie dla rodziny. Moim daniem popisowym jest pizza, mąż twierdzi, że lepszej nigdy nie jadł! Zapraszam Was na mój profil na Instagramie
Dołącz do dyskusji
Tego przepisu jeszcze nikt nie skomentował. Może Ty rozpoczniesz dyskusję? Śmiało!
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.