Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Kochani, dzisiaj na blogu debiutuje Marta ze swoim przepisem na naleśniki w wersji wytrawnej :)
To jest wpis gościnny Marty.
Dziś mam przyjemność zaprezentować danie, które pochodzi z przepisu datowanego na 1910r. To tradycyjne naleśniki - krokiety, ale po brzegi wypełnione pysznym kartoflanym farszem. Aby urozmaicić smak ziemniaka, można pokusić się o dodanie grzybów suszonych. Całość bardzo smacznie komponuje się z prawdziwie pomidorowym sosem. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Przyrządzić kartofle jak na pierogi, to jest ugotowane utrzeć z masłem, zasmażoną na rumiano cebulą i odrobiną pieprzu. Można też dodać dwie łyżki ugotowanych i usiekanych grzybów suszonych. Smarować tą masą przygotowane zwykłym sposobem naleśniki, zwijać w rulony, tak jak na krokiety, maczać w rozbitym jajku, otaczać w tartej bułce i obsmażyć na rumiano. Można podawać do nich sos rumiany, kaparowy, grzybowy czy pomidorowy.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.