Podpatrzyłam jak rodowita Sycylijka przygotowała dla nas spaghetti z pesto :-) Mamma Mia! Jakie to jest dobre i autentyczne w smaku!

Spaghetti z pesto bazyliowym

Dodatkowo powiem Wam jeszcze, że w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na pesto. I ja sama już kilka razy podejmowałam się przygotowania pesto. Jednak za każdym razem jego smak mnie nie zachwycał. Ten przepis, który zobaczycie niżej jest po prostu idealny. Bierzcie i korzystajcie! :)

Spaghetti z pesto bazyliowym

Składniki

  • Szczypta pieprzu, soli i cukru
  • 100 g parmezanu
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 szt ząbku czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 40 g migdałów
  • 150 g pistacji
  • 70 g orzeszków pinii
  • 140 g spaghetti
  • 1 doniczka świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Oskubuję z liści doniczkę świeżej bazylii. Listki opłukuję, lekko osuszam i 1/3 z nich umieszczam w malakserze.
  2. Wsypuję garstkę orzeszków pinii, pistacji, kilka migdałów i 1/3 parmezanu. Dodaję też czosnek, który wcześniej przeciskam. Na koniec dodaję 2 łyżki oliwy i zaczynam blendować ok. 2 minut.
  3. Znów dodaję orzeszki każdego rodzaju, listki bazylii, 3 łyżki oliwy i tym razem jeszcze odrobinę zimnej wody. Na koniec dorzucam kilka kostek parmezanu. Blenduję przez kolejne 2 minuty.
  4. Ostatnie podejście: dorzucam resztę orzeszków, ostatnie listki bazylii i dodaję 2 ostatnie łyżki oliwy, pieprz i szczyptę cukru. Nie zapominam też o reszcie parmezanu. Blenduję do momentu, aż pesto będzie miało jednolitą konsystencję. Pod koniec blendowania dolewam resztę wody - kontroluję gęstość pesto.
  5. Ważne jest to, żeby składniki dodawać stopniowo. Dzięki temu wszystko ładnie się połączy. Cukier wzbogaca smak. Pesto można robić z samych orzeszków pinii, natomiast Giusy mi tłumaczyła, że i pistacje i migdały cudownie się komponują w całość. Możecie też użyć innych orzechów: laskowych, włoskich itp.
  6. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją. Przed podaniem dokładnie mieszam gorący makaron z pesto. Na koniec można całość skropić kilkoma kroplami oliwy i posypać orzeszkami (o ile jeszcze Wam zostały :) )

Treść oryginalna przepisu z 1900 roku

Pound the garlic and basil to paste in a mortar add the cheese and continue pounding until a thick paste results, then slowly add oil until you have a mixture the consistency of mayonaise. A few almonds, pine nuts or even walnuts pounded into the paste make an interesting variation.Pokaż więcej »
Jeśli podoba Ci się ten przepis, polub go lub udostępnij. Dzięki! :-)Zobacz wszystkie przepisy

Przepisy, które również mogą Cię zainteresować

O autorze posta:
Lena Gryszko

Jestem inicjatorką PrzepisyTradycyjne.pl. Gotowanie jest moją pasją. Będąc jeszcze małą dziewczynką chętnie sięgałam po garnki. Kuchnia jest dla mnie miejscem, w którym czuję się wolna, zdaję się na swoją intuicję ale też i wiedzę. Uwielbiam karmić innych i być karmioną. Nie wyobrażam sobie życia bez dobrego jedzenia.