![](/img/containers/pliki/przepisy/gulasz-wolowy/f55404f2a3347e10cefc9b795799cf0d.jpg/6831cfb865db1b4466cf46c9f68e4de0.webp)
Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Uwielbiam gulasz wołowy. Dobry gulasz dla mnie to taki, kiedy mięso jest idealnie miękkie: rozpływa się ustach i nie wymaga ode mnie żadnego gryzienia. Dobry gulasz to też taki, który jest doprawiony, a sos smakuje tak, że na talerzu nie zostaje nawet najmniejsza kropelka! Jest i gulasz! Zniknął w kilka minut :)
![](/img/containers/pliki/przepisy/gulasz-wolowy/6da1bd2626c6148887fb070d0487dfb3.jpg/0270145fb72693c90bf51127c2951299.webp)
Składniki
Przygotowanie
Jakiekolwiek mięso wołowe pokarajać w grube kostki, posypać solą i papryką. Dwie duże cebule pokrajać i zasmażyć w rondlu na maśle lub na słonince, włożyć mięso, podlać rosołem, lub jezeli nie ma rosołu, to wodą, ale wtenczas trzeba dodać łyżkę mąki zasmażonej w maśle, aby sos był treściwszy, dodać jeszcze pół ząbka czosnku utartego z solą i trochę majeranku. Dusić mięso aż będzie zupełnie miękkie, a tymczasem ugotować na wodzie zwyczajnych kładzionych klusek, a gdy gulasz gotów, wrzucić kluski i zarazem zaparować.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.