Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Zazwyczaj ciasto drożdżowe kojarzy nam się ze słodkimi wyrobami, typu placki owocowe, czy drożdżówki, ale dzisiaj postanowiłam wykorzystać ciasto drożdżowe w sposób wykwintny. Farszem do tych pierożków jest nadzienie identyczne, jak do pierogów ruskich, czyli mieszanka ziemniaków i sera twarogowego. Natomiast spokojnie można użyć innego ulubionego nadzienia: z kapusty kiszonej i grzybów, czy na słodko z powidłami. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Przygotowanie
Pół litra mąki rozczynić pół litrem mleka letniego i 3 deka drożdży. Gdy się rozczyna ruszy, wsypać jeszcze pół litra mąki, wlać 4 jaja rozbite z łyżką cukru, pół szklanki masła sklarowanego, szczyptę soli, wyrobić dobrze, aż ciasto od ręki odstanie i pozostawić w cieple aby wyrosło. Tymczasem przygotować farsz z mięsa, kapusty lub sera tak jak do zwykłych pierogów albo powidełko owocowe. [...]
Czy można dać drożdże instant? Jeśli tak to ile ?
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.