Pierogi drożdżowe

Według przepisu z 1910 r.

Czas przygotowania 90 minut
Czas gotowania 60 minut
Liczba porcji 30
Typ dania
Rodzaj kuchni
Reklama

Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!

Zazwyczaj ciasto drożdżowe kojarzy nam się ze słodkimi wyrobami, typu placki owocowe, czy drożdżówki, ale dzisiaj postanowiłam wykorzystać ciasto drożdżowe w sposób wykwintny. Farszem do tych pierożków jest nadzienie identyczne, jak do pierogów ruskich, czyli mieszanka ziemniaków i sera twarogowego. Natomiast spokojnie można użyć innego ulubionego nadzienia: z kapusty kiszonej i grzybów, czy na słodko z powidłami. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk.

Ciasto drożdżowe na pierogi
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Farsz do pierogów drożdżowych
Porcji

Składniki

Uwaga! Ilość składników dla tej liczby porcji została wyliczona automatycznie.
Reklama

Przygotowanie

Treść oryginalna przepisu z 1910 roku

Pół litra mąki rozczynić pół litrem mleka letniego i 3 deka drożdży. Gdy się rozczyna ruszy, wsypać jeszcze pół litra mąki, wlać 4 jaja rozbite z łyżką cukru, pół szklanki masła sklarowanego, szczyptę soli, wyrobić dobrze, aż ciasto od ręki odstanie i pozostawić w cieple aby wyrosło. Tymczasem przygotować farsz z mięsa, kapusty lub sera tak jak do zwykłych pierogów albo powidełko owocowe. [...]

Awatar
Marta Mikulewicz
Gotowanie i kucharzenie to moja pasja, moja miłość i moje uzależnienie. Zamykając się w kuchni tworzę inny świat. Świat, który ma mój smak :) Na co dzień również prowadzę bloga
Dołącz do dyskusji
A
Aśka
15 gr drożdży świeżych ?
Czy można dać drożdże instant? Jeśli tak to ile ?
Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.