Spieszy Ci się? Możesz pominąć wstęp!
Nieoczekiwanie zapowiadają się goście, środek tygodnia i mało czasu. Co zrobić, żeby się nie namęczyć? Pieczony schab wieprzowy! :) Przyrządzenie go to kilka minut, reszta sama się zrobi w piekarniku. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne.
W tym wypadku mogłam poszaleć z inwencją twórczą. Oryginalny przepis jest bardzo treściwy :) Dodałam od siebie rozmarynu. Dodałam też żurawiny zamiast jabłek - tych akurat po prostu nie miałam, a zależało mi na tym aby dodać inny kwaskowaty dodatek.
W ogóle przygotowanie tego schabu to zasługa Roberta (to on robił kiedyś cytrynówkę. Kolejny raz pojawia się w domu z czymś fajnym w siatce, staje w kuchni i czaruje coś obłędnie dobrego :)
Przepis pochodzi z 1871r.
Składniki
Przygotowanie
Zbyt mały kawałek schabu źle smakuje, bo wyschnie w piecu; ponieważ schab sma się oblewa, piecze się w piecu. Należy wziąć więc najmniej 4 do 5 funtów, zostawić tłustość, lub jeżeli schab z młodego wieprzaka, a skórka ze słoniną niezbyt gruba, to ją nakroić w kratkę, antrzeć majerankiem, nasolić i upiec, nie polewając niczem. A na dopiekaniu wrzucić na brytwannę parę obranych i na wpół przekrojnych jabłek.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Gryszko.com – Bartosz Gryszko podanego przeze mnie adresu e-mail oraz adresu IP oraz korzystanie z plików cookie w celu ułatwienia uwierzytelniania i zamieszczania komentarzy. Oświadczam iż zapoznałem się z polityką prywatności ora regulaminem.